Valutakurser

Hva er valuta og valutakurser? Valutaer er forskjellige lands penger. I Norge for eksempel er valutaen NOK eller norske kroner. Kursen på valutaen er verdien på landets pengeenhet. Hvordan kan verdien i en valuta måles? Er ikke 1 krone alltid 1 krone? Jo den er det. Så verdien av valutaen må måles opp mot andre lands valutaer. Så 10 kroner kan for eksempel en dag være verdt 1 pund, mens neste dag må du betale 11 kroner for 1 pund.

Verdens største valutaer er USD (den Amerikanske dollar), JPY (Japanske Yen), GBP (det britiske pund) og EUR (euroen). En annen stor valuta i finansverdenen er AUD (Australske dollar).

Kjøp og salg av valuta

Fordi de største økonomiene i verden er i Japan og USA, er JPY og USD de valutaene såkalte «tradere» kjøper og selger mest av. Hvordan kan du kjøpe og selge valuta? Og hva er det som avgjør verdien på et lands valuta? Kjøp og salg av valuta skjer alltid i par. Hva menes med par? Det vil si at du kjøper en valuta med en annen. Trenger du som nordmann å kjøpe valuta med kroner siden du er norsk? Nei, absolutt ikke. Tradere bruker programvarer hvor de kan kjøpe og selge aksjer. I disse programmene velger du forskjellige par som du kan kjøpe og selge, for eksempel EURJPY som er den mest populære på grunn av dens volatile oppførsel, som vil si at du kjøper EUR ved å selge JPY eller omvendt.

De fleste tradere kjøper å selger innen samme par flere ganger om dagen. Det vil si at de ser en trend i markedet som får dem til å tro at prisen på en valuta kommer til å gå opp, og de blir derfor med på denne oppturen. Hvis det viser seg at de hadde feil, har de lagt inn automatiske tapsgrenser som gjør at valutaen selges når den går ned til et viss punkt. På den måten beskytter de formuen som de kjøper og selger for.

Så hva er det som avgjør verdien av en valuta og hvilke faktorer er det som påvirker verdien? Dette spørsmålet er svært enkelt men samtidig utrolig vanskelig. Valutakursen kan man beskrive som hva landet har i verdier. Så hvis et land produserere mye og selger mye av sine produkter, har de en sterk økonomi, og verdien på landets penger eller valuta går opp. Tidligere måtte land ha verdien av alle pengene de printet ut i gullbarrer. Selv om dette systemet er avvilket kan man si at landet ennå må ha verdier for å kunne printe ut penger.

Hva tror du hadde skjedd hvis et land som ikke har noen verdier begynner å printe ut en haug med penger? Det er da man skaper en inflasjon. Landet har masse penger, men disse har ingen faktisk verdi. Det var dette som skjedde i Tyskland etter 1. verdenskrig. Man trodde at man ble rik av å printe en haug av penger. Istedenfor ble landets innbyggere nødt til å ta med seg trillebåren på butikken for å kjøpe brød, fordi det kostet flere millioner mark.

Det er mange faktorer som påvirker valutakursen. De mest logiske faktorene er produksjon og eksport. Andre ting som får valutaen til å hoppe opp og ned over få sekunder er nyheter om arbeidsledighet, politisk uro og lignende.

Valutakalkulatorer

Hva er en valutakalkulator? Som kalkulatorer flest bruker man den til å regne seg fram til noe. I dette tilfellet er det verdien på en valuta. Si for eksempel at du skal reise til Spania og vil vite hvor mange Euro du får for de 5000 kronene du har spart som du vil ta med deg. Da kan du gå til en valutakalkulator enten på internett eller i banken din å se hvor mye Euroen er verdt sammenlignet med kronen.

Hvor kan du finne en valutakalkulator? Du kan finne dem på internett, blant annet hos din banks hjemmeside eller i forskjellige finansaviser på nett. Kan du kjøpe en fysisk valutakalkulator? Det er desverre ikke mulig. Som nevnt ovenfor går prisen på valutaer opp og ned iløpet av få sekunder. Derfor må du være tilkoblet internett for å se hva valutakursen er til enhver tid.

Comments are closed.